In november 2022 was hij er ineens: ChatGPT. Een grote taaltool op basis van kunstmatige intelligentie. Menselijke gebruikers stellen vragen (prompts), ChatGPT antwoordt. Op verzoek produceert het in schamele seconden een volledige tekst.
Maar wie denkt deze slimme chatbot wel dat ie is? En wat betekent dit voor de tekstschrijvers/copywriters onder ons?
ChatGP-wattus?
ChatGPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Een interactief hulpmiddel ontwikkeld door OpenAI dat je een willekeurige vraag of opdracht kunt geven. En al worden de feitelijke juistheden van de antwoorden wel eens bekritiseerd, door zijn uitgesproken en gedetailleerde antwoorden heeft de charmante Einstein-bot veel fans. In 4 maanden tijd had ChatGPT al 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers.
Hoe komt ChatGPT aan zijn informatie?
ChatGPT is getraind met een mega bulk aan tekst data, zo’n 570 GB. Stel je voor dat 1 GB gelijk staat aan 166.000.000 woorden en je snapt het. Zeg maar gerust een – pardon my French – shitload aan informatie. Een menselijk brein is er letterlijk niks bij.
Het algoritme, de eindige set instructies voor het bereiken van zijn doel, put uit die informatie. Op dit moment is de dataset up to date tot en met 2021. Op den duur zal het algoritme zijn informatiepoel vergroten door live verbonden te zijn met het internet.
Pre-trained
Om te weten hoe je informatie goed verstrekt heb je hulp van mensen nodig. Toch prettig, we zijn nog niet helemaál overbodig. De chatbot maakt gebruik van begeleide en versterkende leertechnieken. Begeleide leertechnieken betekent dat de instructeur actieve begeleiding biedt. Dit kan door vragen te stellen, voorbeelden en feedback te geven en ondersteuning te bieden. Het doel is hierbij informatie verwerken en verbanden leggen. Versterkende leertechnieken is een proces van trial-and-error tot het versterken van bepaalde gedragspatronen en het elimineren van andere. In het geval van kunstmatige intelligentie wordt het systeem aangemoedigd om optimaal gedrag te vertonen door middel van beloningssignalen.
Best geniaal dus
Behoorlijk geniaal. ChatGPT gaat de komende jaren alleen maar complexere opdrachten kunnen uitvoeren. Volgens Brixx kan ChatGPT in de toekomst bijvoorbeeld helpdesks ondersteunen, automatisch notuleren en samenvatten in Teams, autocomplete aanvullen in Word en toegepast worden in games voor een oneindig spel. Oké duidelijk, enkele voorheen exclusieve menselijke functies zijn overgenomen.
Wat kan deze wizz-bot eigenlijk niet?
Nadelen van ChatGPT
Context mist soms
ChatGPT is getraind om de menselijke taal te begrijpen, maar begrijpt niet altijd de context of intentie van de input. Hierdoor kan het zijn dat de reactie van ChatGPT niet past bij je vraag.
Niet altijd feitelijk kloppend
Een veelgenoemd nadeel van ChatGPT is dat het niet altijd feitelijk juiste antwoorden produceert. Dit is een van de redenen waarom de chatbot in sommige landen verboden is. Wanneer getraind is op onnauwkeurige bronnen is de uitkomst twijfelachtig, bevooroordeeld of misleidend. En laten we wel wezen, wij weten niet op welke bronnen Chat GPT getraind is. Gezien de enorme hoeveelheid informatie die de dataset van ChatGPT bevat, weet denk ik niemand dat precies.
Niet altijd up to date
Hierboven noemde ik het al even, de dataset is gevuld met informatie tot en met het jaar 2021. Hierdoor kan de output soms wat antiek aanvoelen.
Tekst is onpersoonlijk
Gevoel of een persoonlijke insteek kan ChatGPT niet verwerken. Woorden die emotie en zintuigen aanspreken die overtuigend zijn in een beslissingsproces evenmin. Ironie of sarcasme is voor een chatbot abracadabra. Het spelen met woorden of taal is toch een kunst, en misschien is kunst wel iets wat uitsluitend aan ‘Natuurlijke Intelligentie’ is besteed.
Alle content gaat op den duur op elkaar lijken
Als iedereen, van studenten tot marketingbureau’s tot webshops, ChatGPT gaat inzetten gaat alle content natuurlijk op elkaar lijken. Een tekst die je raakt wordt misschien wel zo schaars als het winnen van een loterij.
Milieu Impact
De servers van Chat GPT zijn zo groot, het is nog niet duidelijk welke impact dat heeft op waterverbruik en CO2-uitstoot. Er zijn onderzoekers die zich daar zorgen over maken.
En…hoe zit het met die tekstschrijvers?
Zoals bij alle nieuwe technologische ontwikkelingen rijst de vraag of het impact heeft op een bepaalde beroepsgroep. In het geval van ChatGPT en tekstschrijvers is er geen twijfel: ja, het heeft impact. Het schrijven van een tekst kan vervangen worden door AI.
Heb je een persoon nodig die bijstuurt en bijkleurt? Ja.
Nuances, speelsheid, emotie, zinnenprikkelende woorden in tekst biedt ChatGPT niet. Aan de andere kant ontdekt ChatGPT weer een taalfoutje dat de schrijver over het hoofd gezien heeft.
Kortom: ik denk dat tekstschrijvers en ChatGPT elkaar perfect aanvullen. Op verzoek gebruik ik de tool in mijn teksten. Ik ben er heel enthousiast over!
LIFE HAPPENS. ADAPT. EMBRACE CHANGE AND MAKE THE MOST OF WHAT COMES YOUR WAY.
- NICK JONAS
Bronnen: Wikipedia, Brixxs.com, innovationsorigins.com, kijkmagazine.nl, earth.org